tisdag 26 maj 2009

Dessa tre blev det...

Ändrade lite på denna...

Den här fick vara som tidigare...


Den här blev något mörkare i kanterna än tidigare...

söndag 24 maj 2009

Eskilstunabilder

Här är några fler av de kort som jag tog då jag, mannen och Maja var på stadspromenad för några dagar sedan. Vi bor faktiskt i en fin stad!












Examensbilder

"Examensarbete - Nya Eskilstuna i gammal tappning"
Med anledning av Eskilstunas 350 års-jubileum föddes bildidéen Nya Eskilstuna i gammal tappning. Jag tog en hel del bilder, men till examensarbetet fastnade jag för bilder som visar en av Eskilstunas starkaste symboler - Klosters Kyrka.
Jag använde mig av olika tekniker för att få bilderna att se gamla ut. Däremot, om det var något modernt i bilden, så som kläder eller bilar så valde jag att behålla de detaljerna. Nytt möter gammalt, så att säga.

Vilka TRE ska jag skicka iväg? Förslag på ändringar? (Det är alltid den första bilden av de två som är redigerad...)

Bild nr 1 visar Klosters kyrka från Hamngatan. Bilden är egentligen en aning anomym då man inte ser de fina tornen ordentligt, men just därför valde jag att jobba vidare med bilden - kyrkmotivet var annorlunda.
Först rätade jag upp bilden. Sedan valde jag verktyget Black&White för att göra bilden svartvit. Därefter kunde jag med hjälp av reglagen på ett enkelt sätt öka kontraster i bilden. Några detaljer blev alldeles för ljusa, så de justerades med hjälp av burn-tool. En våg i förgrunden som såg konstig ut klonades bort. Vattnets kontrast ökade jag med hjälp av curves.
Jag förminskade bildhöjden till 700 px och till sist la jag in kornighet i bilden (med hjälp av ett grått lager med brus) för att få en gammaldags känsla i bilden men även för att samtidigt förstärka teglet. Vet inte om jag blev nöjd med denna bild...



Bild nr 2 visar Kloster Kyrka framifrån och är en vy som är starkt förknippad med Eskilstuna. Jag började med att räta upp bilden. Sedan använde jag labfärg för att få bilden svartvit. Kontrasten ökades genom att jag valde en kopia på bakgrunden och välja blandningsläge soft light. Jag la på ett värmande fotofilter och efter förminskningen till webformat fick bilden lite brus för en gammeldags känsla.


Bild nr 3 visar Klosters Kyrka och statyn "Guds hand". Bilden gjordes svartvit med hjälp av hue saturation. Jag ökade kontrasten genom att välja overlay och justera opacitetsregeln på en kopia av bakgrundslagret. Det tyckte jag behövdes, eftersom konverteringen till svartvitt blev aningen platt.
Med hjälp av opacitetsregeln fick jag till en bild mellan svartvitt och färg.
Sist la jag på lite brus för att få lite gammal känsla i bilden.


Bild nr 4 är fotad från Hamngatan snett över Strömsholmen mot Kloster Kyrka. Bilden blev svartvit med hjälp av gradient map. För att få fram lite mer kontrast valde jag att framhöva lite detaljer: Muren/staketet till vänster i bild valde jag att ljus upp med dodge-tool och en del träd mörkades ned med hjälp av burn-tool.
Jag la till ytterst lite brus som knappt märks av men som finns där för att inge en åldrande känsla.


Bild nr 5 är samma motiv som bild nr 2, men här har jag arbetat med en annan variant av åldrande. Bilden blev först upprätad. Därefter gjorde jag ett lager för curvor, där jag ändrade samtliga kanaler (röd, grön, blå) för att få fram en gammeldags känsla i bilden - dock med färgerna bevarade och förstärkta. Sist lade jag till brus för lite känsla.

fredag 22 maj 2009

Hippiegården i Trosa

Vilket fint och gemytligt vandrarhem Lagnö Gård visade sig vara! Och den caterade maten var super! Stället ägdes av medlemmar från ett hippiekollektiv som även arbetar med att spela in film och framför allt filmljud. Det fanns en del rekvisita från filmer och jag kan stoltsera med att ha hållit i Ronja Rövardotters väska... Jag kan definitivt tänka mig att åka tillbaka till vandrarhemmet, för det var verkligen mysigt.

Just ja, en överraskning fick jag också. Mina kollegor missade att fira mig när jag gifte mig och fyllde 30 så när jag egentligen hade tänkt att tacka av fyra av mina kollegor som ska sluta till sommaren blev jag först firad själv. Det skålades i champagne och jag fick två paket: till 30-årspresent ett fint halsband från "Pearls for Girls" och en vacker ljuslykta i bröllopspresent. Verkligen jättefint men det kändes lite konstigt att bli firad så långt i efterhand även fast jag uppskattar tanken och gesten.





onsdag 20 maj 2009

Trosa...

Imorgon - eller snarare idag efter min nattsömn, ska jag med mitt arbetslag till Trosa. Vi har bokat in oss på ett vandrarhem och ska ha en lång utvärdering om mentorsskap som vi jobbat aktivt med hela läsåret. Jag hoppas så klart på en väldigt givande och trevlig resa!

tisdag 12 maj 2009

Twilight


(bilden är hämtad från Los Angeles Times)

När sommaren nu närmar sig har jag bestämt en sak... jag ska läsa Twilight-serien. Jag bara måste göra det, av flera olika skäl.
1) Filmen var så jäkla bra. Jag föll pladask.
2) Jag vill läsa en del ungdomslitteratur i och med mitt yrke. Det var tack vare jobbet som jag och därefter lillasyster blev Harry Potter-tokiga.
3) Jag älskar att läsa (har alltför sällan tid till det dock).
4) Alla bokrecensioner jag läst det här året som handlar om Twilight-serien har höjt böckerna till skyarna.
5) Jag strävar alltid efter att uppdatera min engelska.
6) Romantik och spänning kan väl inte vara fel???

Skolans bibliotekarier ska boka böckerna till mig över sommaren. Ser fram emot läsning nu!

söndag 10 maj 2009

Linnea fyllde 3 år

Igår var vi på kalas! Linnea, storasysters lilla prinsessa, fyllde 3 år! Stora tjejen! Maja och vi andra sjöng "Alica o Lea" (dvs "Javisst ska hon leva", Majas tolkning) och njöt av alldeles underbart god mat och tårta!

Kusinerna Maja & Linnea (Joel i bakgrunden)
Tarot-jänget
Maja & Linnea hoppar studsmatta


Maja & Linnea för ett år sedan(Maja 1 år 7 mån, Linnea 1 år och 10 mån)

Tjejerna för två och ett halvt år sedan...


torsdag 7 maj 2009

Låter underbart...

Imorgon kl 14 ska jag till Carino Spa & Clinic med anledning av "Champagen de Luxe".
"En lyxig ansiktsbehandling som ger nytt liv och lyster till huden, med innehållande champagne extrakt" är beskrivningen och det varar i hela 90 underbara minuter! För när jag fyllde 30 år gjorde jag en smart grej av en del av pengarna jag fick i present av alla snälla vänner och familjemedlemmar: jag köpte ett presentkort på spa:t och imorgon är det dags att casha in det! LÄNGTAR!

söndag 3 maj 2009

Såg en film

Såg en film idag som var riktigt bra, men som gav mig så många obehagskänslor. "This is England" om skinheads och arbetarklass i en trasig förort i England på 80-talet. Jag satt filmen igenom med ett obehag, väntade hela tiden på att något brutalt skulle hända. Intryck, ja det gjorde den på mig i alla fall. Efter filmen gick jag och borstade tänderna och helt plötsligt satt jag och grät på toa. Dels för filmen, men även för en del annat som hänt (mindre allvarligt dock), men det var som att filmen utlöst någonting. Eller kan det ha varit det att jag egentligen är fruktansvärt trött? Dags att gå och lägga sig... upp om 6 h - en ny vecka börjar om tre minuter.

fredag 1 maj 2009

Frustrerad

Jag läser ju en väldigt bra kurs i digital bildbehandling. Jag har gjort alla lektioner och påbörjat mitt examensarbete två gånger (man ska lämna in tre bilder som man antingen har bildbehandlat på samma sätt, t.ex. svartvitt eller ett tema som man bildbehandlar på olika sätt).

Mitt första försök var "Tema Vinter". Jag började med en bild på mannen tagen i Sälen. Men så blev det inget med det, mycket på grund av att jag inte hade tre bilder som jag tagit ut och snöflingor överallt ställde till lite problem.
Mitt andra försök hade "Tema En Tonårings Kärlekar". Jag började bildbehandla en bild på Cassi och hennes kille Emil. Den blev jag faktiskt nöjd med, även fast min man tyckte att jag snålade med bildbehandlingen. Men jag la ner mycket tid på att fixa till hud, hår, ta bort störande element, fixa färger etc. De andra två bilderna skulle varit ett på Cassi och Pierre och ett på Cassi och Maja. Men... vad hände? Datorn kraschade och jag hade inte tagit back-up på vare sig Vinterbilden eller Cassibilden! Vill inte börja med dem igen (för jag tror orginalen finns kvar på en extern hårddisk).

Nu har jag bestämt mig - jag ska jobba med "Tema Staden". Jag vill ta en bild från gräshöjd på Bolinder Munktell-hotellet från andra sidan ån. Sen ska jag ta en standarbild på Klosters Kyrka med ett vackert blommande körsbärsträd i förgrunden. Sen ett på nedbrunna Hotell Statt. Några reservbilder lär jag kunna ta också. Vill nog faktiskt ut och fota idag! Måste lämna in mina examensuppgifter snarast! Jag har redan fått ok att ta ut 5 dagars ledighet för att jag gjort denna kurs. Trist om jag inte lyckas genomföra kursen och dagarna dras tillbaka. Dessutom skulle mitt ego få sig ett rejält törn om jag inte blir klar. Go go go!