söndag 31 januari 2010

Filmhelg

Innan Maja kom till världen brukade jag och Pierre se på hur mycket film som helst. Vi plöjde säkert 6 filmer i veckan - ibland mer. De senaste 3-4 åren har dock vår filmkonsumtion verkligen minskat. Nu kanske vi ser ett par filmer i månaden...

Hur som helst, igår såg vi två filmer: "Transformers: Revenge of the Fallen" och "Star Trek". Två riktiga actionrullar, kan man väl säga... Transformers var bra men hade ganska mycket American Pie känsla i sina dåliga (men ibland roliga) sexskämt. Och jag förstår inte hur man kan vara så snygg som Megan Fox? "Start Trek" var också bra, men tyvärr somnade jag några minuter mot slutet... Idag kommer vi att se en annan film som heter "District 9". Massor med action alltså... Ja, nog för att jag gillar action, men i helgen var det endast mannen som valde film.

söndag 24 januari 2010

London calling

Om två månader är jag precis hemkommen från London. Jag och Cassandra åker ju dit en långhelg och resan dit, transfer och tunnelbane-/busskort är betalt. Dock måste jag hitta ett bra och billigt boende. Surfar runt och kikar lite, men har ännu inte blivit helt insnöad på något hotell. Kanske blir det återbesök till hotellet där jag bodde våren 2008 eller ev vandrarhemmet jag bodde på för några år sedan som ligger mitt i smeten. Nu ska jag försöka surfa vidare.... wish me luck!

fredag 22 januari 2010

Lugg?

Är så sugen på att ha lugg! MEN jag vet inte om jag passar i det. Den som kommenterar mest här (och som inte behöver trängas särskilt ofta med någon annan), dvs min man, tycker ju inte att jag ska ha lugg. Behöver dock höra någon annans åsikt i den frågan. Klippa eller inte klippa, det är frågan.

tisdag 19 januari 2010

Ett recept till

Det fick bli tre kakor. De två från föregående inlägg och sedan denna:

Leksandskaka

125 g smör, 2,5 dl strösocker (fast jag använde sirap nu), 7,5 dl vetemjäl, 2 tsk bakpulver, 2 tsk kardemumma, 1,5 dl russin (men jag överdrev nog med mängden idag...), 3 dl mjölk, 1 nypa pärlsocker till garnering

1. Sätt ugnen på 175°. Klä en liten långpanna 25x35 cm med bakplåtspapper.
2. Rör smör och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och russin. Tillsätt mjölblandningen och mjölken och rör samman till en smet.
3. Bred ut smeten i långpannan och strö över pärlsocker.
4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Känn med sticka att kakan är torr.

Snart är kaka nr 2 klar och kaka nr 3 ska gräddas efter det. Tror jag hinner göra lite lunch nu...

Bakdag

Idag vab:ar jag, då Maja fick feber av influensespruta nr 2. Hon mår dock prima nu, och har fullt med energi. Just nu ska hon ha lite tv-maraton (Nickelodeon, vars barnprogram oftast är botten, har jätteroliga program vid ca kl 7 och sen kl. 9 till 10: Dora, Fiffi, Supertrion etc) och sen ska vi baka! Eftersom vi inte har hunnit storhandla sedan Sälen-resan och jag inte vill ge mig ut med Maja idag, så får vi använda det vi hittar i skafferiet. Har helt slut på ägg, men annars tror jag att det mesta faktiskt finns. Har sökt på lite äggfria recept på nätet och hittade följande som antagligen ska testas:

Kladdkaka utan ägg

2,5 dl. socker, 50 gr. rumsvarmt smör eller margarin, 2,5 dl. vetemjöl, 1 tsk. bakpulver, 4 msk. kakao, 1 tsk. vaniljsocker, 1 krm. salt, 1,5 dl. mjölk

1. Vispa socker och smör/margarin poröst med 1 msk. mjölk.
2. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt dessa växelvis med resten av mjölken. Vispa i minst 2 minuter.
3. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten och grädda i 150° i 35-40 min.

150 gram smör
2 dl socker
1 tsk kanel
2 msk sirap
5 dl havregryn
Bär eller frukt

1. Lägg bären i en ugnsfast (osmord och obröad) form.
2. Smält smöret och rör ihop de övriga ingredienserna i en skål.
3. Blanda i det smälta smöret.
4. Bred havreblandningen över bären och in i ugnen - 225 grader i ca 30 minuter.

God med glass, vaniljsås eller vispad grädde till.

Bären jag ska använda till havregrynspajen är björnbär. Och apropå detta med ägg, läste att man i många recept kan ersätta ägg med 1 tsk bakpulver eller med 1/2 dl vätska. Nu ska jag söka efter några fler recept och hittar jag något otroligt gott, så delar jag med mig sen...

måndag 18 januari 2010

Vinter 09/10

Egentligen var det meningen att jag skulle lägga upp lite bilder från årets Lindvallen-resa. MEN det fick bli lite blandade vinterbilder i stället. Tror nog att samtliga bilder är tagna av mannen...

En av flera pulkaturer denna vackra vinter.


Julaftonsmorgon.
Snart kommer tomten. Moster Eva får peppa lite...
Nyårsfin i klänning och väska från mormor. Eller var det tomten...
Lina och Erik firade nyår hos oss. Mycket trevligt!


söndag 17 januari 2010

Helg, helg, helg

Vilken skön helg jag har haft! Tyvärr så hann jag/vi inte med allt vi ville, men lagom mycket blev gjort. I fredags var det hemmamys med Let's Dance. På lördagen åkte jag, mannen och Maja till badhuset. Maja var först ganska rädd, men det släppte sedan och hon njöt verkligen av timmarna där. Det första hon sa imorse till Pierre var "du och jag ska simma igen nästa gång vi åker till badhuset". Så söt. Vi har faktiskt varit jättedåliga på att åka till Vattenpalatset, men det kanske blir ändring på det nu.

Idag åkte vi iväg och köade för spruta nr 2 (för Majas del). Nu är hela familjen helt garderad mot svininfluensan, skönt. Efter sprutan hade vi en gammal hederlig lunch på ett gatukök. I vår gamla kvartersgrill, för att vara exakt. Det var verkligen inte så att vi har saknat den maten, men vi kände för något snabbt och ibland orkar man inte köa på alla populära hamburgerbarer. Efter den onyttiga lunchen blev det en sväng till vackra Sundbyholm. Vi vågade oss faktiskt ut på isen också. Och Maja åkte stjärtlapp för första gången i sitt liv. Hon gillade det verkligen, men kommer så klart inte att byta ut pulkan för det. Lite bilder finns på min mans hemsida.

Väl hemma har jag försökt få ordning på Majas rum. Vet inte riktigt om jag lyckades, behöver nog köpa lite smartare förvaring. Lite mer myspys blev det dock, för jag hängde en liten nätt ljusslinga runt hennes fönster.

Nu inväntar jag kvällens långfilm på TV4; Johan Falk. Den filmen som visades förra veckan var faktiskt riktigt bra, hoppas kvällens håller samma klass... Hur som helst så har kommer jag att njuta av en ledig kväll med kattkurr och te.

onsdag 13 januari 2010

Vintern är vacker

Idag skulle jag hämta min dotter från dagis och gå hem. 40 min tog det och i och för sig var det väldigt vackert med all snö, men usch vad jag frös sen! Maja var ordentligt påpälsad, men jag hade så klart inga termobyxor på mig... Konkade på jobbväskan och ibland på Maja (16 kg nakenfis, säkert 19 kg nu). Men i och för sig, missade ju träningen idag, så det var väl bara bra med ett litet motionspass.















Bilden ovan är från Lindvallen, Sälen. Vi var där i en vecka och kom faktiskt hem i söndags. Borde väl innebära att jag inte ska klaga på kylan, för där var det rikligt med minusgrader... Det blev en hel del uteliv (inte party, utan utomhusvistelser...), eftersom Maja och hennes kusin hade skidskola varje dag som jag tog dem till, dessutom blev det några vinterpromenader, pulkaåk och lite skidåkning.

Nu blir det bad för mig och min lillgumma! Har vi tur så hinner mannen komma hem och börja laga mat, så att vi kan gå upp till ett dukat bord sen. Drömma kan man väl ;)

lördag 2 januari 2010

Avatar

Igår var jag och mannen på bio och såg Avatar. En helt fantastisk film, faktiskt. Helt klart sevärd! Snyggt animerad, kända skådespelare, intressant story och fina miljöer. Filmen var nästan 3 h lång, men det kändes faktiskt inte som att man satt där i salongen under så lång tid. Och det är ju alltid ett bra tecken ju!