söndag 28 december 2008

godkänd!

Blev godkänd på min svartvita bild! Härligt!

"Bilden gör sig bra i s/v. Den känns mer stilren, porträttlik och nästan lite konstnärlig (med sin häftiga beskärning). Du visar tydligt i både text och bild att du behärskar det som lärts ut hittills i kursen. Du är därmed godkänd på uppgift nummer 3."

Det var bilden på Cassi och Maja som jag la upp på bloggen för ca 1 v sedan... :)

lördag 27 december 2008

Imorgon är en annan dag

o så fel jag hade. Det fortsatte neråt, men som tur var vände det senare på eftermiddagen och dagen blev bättre.

Imorgon innebär resa till Lindvallen med familjen (vi blir 11 st som åker). Det ska bli så kul!!!

fredag 26 december 2008

fly away

Sad face här. Hatar att fixa med räkningar. Men det är ett ont måste. För övrigt så har dagen inte varit nära det jag vill leva efter "leva denna dag som att den vore din sista". Med undantag för Majas, detta underbara väsens, alla sköna kommentarer och danssteg.

Få andetag för
Undantag
Cashmereklä
Kärleken. Igen.


Imorgon kan bara bli bättre.

måndag 22 december 2008

jul, jul...

strålande jul... Ja, nu är julen här och vips så är den ju även snart över. Jag tycker alltid att julen går så fort. Mysigast är nästan all väntan och längtan efter julhelgen då man äntligen kan träffa familjen och delar av släkten. Det blir några intensiva mysdagar, tätt följt av nyårsfirande och vips så ska man jobba igen... Hah hah, kanske låter jag negativ, det är jag verkligen inte, men jag tycker alltid att julen raskar på i snabb takt. Men jag tackar ju inte nej till en skön vår och en härlig sommar :) Gillar årstiderna!

Hade tänkt att sluta mitt inlägg här, men med tanke på "årstiderna" så kan jag inte. Såg idag på nyheterna att vi snart kan glömma vita jular här med tanke på klimatförändringarna. Det får mig att tänka ännu mer seriöst på att bli halvvegetarian för att minska ner på utsläppen. Och ännu mer tänka på att köpa närodlat! Jag gjorde det faktiskt idag - valde att köpa köttfärs från grannstaden i stället för från ett annat land, även fast mitt alternativ hade 30 kr dyrare kilopris. Men kanske säger plånboken ifrån snart? Stå på dig, samvetet!

torsdag 18 december 2008

I hear music

Söt sötare sötast! Har photoshopat idag med mannen. Nu menar jag inte så att det ska se bildbehandlat ut, för det var inte tanken. Vi laborerade lite med kontrast, mjukhet och skärpa. Resultatet ser du nedan:

onsdag 17 december 2008

inlämning 3 -svartvitt

Nu har jag lämnat in mina svartvita bild för bedömning av kurskamrater. Jag hoppas på att kunna lämna in den för betygssättning innan helgen. Men först måste någon kursare, men du bloggläsare får så klart också, kommentera min bild och säga din mening.
Det här har jag gjort: Jag valde en bild på Maja och Cassi som jag tog för ett par veckor sedan. Bilden tycker jag väldigt mycket om, men färgerna känns aningen platta. Den här bilden behövde få sig ett lyft och därför valde att göra om just den. Dessutom så ville jag kombinera två saker som jag tycker väldigt mycket om: svartvita bilder och oplanerade ögonblickskort. Mitt mål var att få till en lagom kraftfull och naturlig kontrast mellan vitt och svart.

Jag gjorde flera kopior på bilden, bara för att testa vilken metod som gav finast resultat.
(greyscale, lab-färg, blanda kanaler, hue saturation, gradient map)

Efter att ha laborerat lite med de olika metoderna, valde jag till slut Lab-färg. Den metoden gav helt enkelt finast resultat. För att få lite mer svartvit känsla på fotografiet, la jag in aningen kornighet med hjälp av ett grått lager för korn.

Till slut mörkade jag ned kanterna med hjälp av en levelsmask. Detta för att rama in bilden och lägga fokus på mitten. Majas hår ljusade jag upp aningen med hjälp av curves, eftersom det blev aningen för mörkt efter inramningen.

Till sist så förminskade jag bilden och la till lite skärpa.

tisdag 16 december 2008

morot o piska

Nu är betygen definitivmarkerade. Men imorgon kommer några eftersläntare, så vill det sig inte bättre så får jag gå in och ändra... Nu har jag äntligen tid till min kurs. Om exakt 14 minuter ska jag sätta mig och bildbehandla. Men först lite frisurf - för det är jag väl värd? Jag har faktiskt postat julkorten till släkten idag ju! Jag och Pierre eller någon av oss, ska göra ett julkort med Maja som modell som vi skickar på mail till kompisarna. Hann ju inte framkalla något sådant julkort i år.

söndag 14 december 2008

så bäst just nu!

Anna Ternheim, What I´ve Done - hon gör det om och om igen - skriver låtar och musik som berör mig så sjukt mycket! Anna Ternheim, kan det vara min favoritartist? Men samtidigt finns det perioder då jag inte vill lyssna på henne. Kanske just för att det berör för mycket.

You are my everything
My head and my heart mind my wing
I could give all again
I'm never sure
of anyything
with you

The jokes the laughs the teardrops too
The games the fun the travels too
Yes I won't do them all with you
All good things now come from you

I hope you feel the way I do
I hope you give yourself up too
I'm damned to feel the way I do
What have I done
to fall so hard
for you

You are my everything
My head and my heart mind my wing
The past the present tomorrow too
I'll spend my final day
with you

Frida Hyvönen, Dirty Dancing
- superhärlig låt! Gillar texten så himla mycket. Du kan läsa här...


lördag 13 december 2008

julkorten

Nu har jag tagit några bilder på julkorten. 6 st stora, 6 st små. Jag kommer åtminstone skicka till mamma&pappa och farmor! Självklart skickar jag till fler med, men de nämnda är liksom obligatoriska!




kalas

Vi har precis varit på Mejas 2 årskalas på Amarant i Torshälla. Det bjöds på hur mycket gott fika som helst. Maja upptäckte det här med presenter. Avundsjuk blev hon allt när Meja fick öppna paket, men inte hon... Vi köpte förresten Astrid Lindgrens favoriter, en dubbel-cd, till Meja. Det är samma skiva som går varm hemma hos oss var dag... Maja gillar att dansa och sjunga till musiken, själv så kan jag säga att det är lagom irriterande att ha "Karlsson, Karlsson, världens bästa Karlsson" i huvudet när man jobbar. Barnlåtar fastnar lätt!


Nu ska jag fortsätta med kursen, är halvvägs in i momentet "SvartVitt".

Bilden

Som Sebbe skrev, jag var med i Folket igår. Läs mer om ni vill här. Bilden på mig och två elever tog Lennart Nyström.

fredag 12 december 2008

jul, jul

Idag har vi forat lucia på skolan. Jag tycker så otroligt mycket om "Gläns över sjö och strand". Sedan var det en ny låt som jag verkligen gillade och jag blir verkligen irriterad när jag inte hittar namnet på Internet! Fin var den hur som helst. ("Det strålar en stjärna" sjöngs inte på min skola, men den tycker jag också.)

Idag har jag och Maja gjort julkort. Eller Maja ritade och busade mest. Mysigt var det hur som helst. Jag ska fota några av korten så att jag förevigar dem innan jag postar dem. :)

söndag 7 december 2008

no title :)

Har ju tidigare skrivit att vi ska blåsa den stationära datorn och därför går jag in lite då och då och gör backuper eller spånar vad som finns i den. Hittade bilden ovan, tagen med en mobilkamera. Lite rolig bild som Pierre tog på mig, tycker jag. Den går säkert att göra ännu bättre, med en riktig kamera. (Bilden är alltså inte Photoshopad eller nåt.)
Jag kommer att tänka på ett par saker när jag ser denna:
1) Jag saknar mitt långa hår! Men vill jag verkligen ha tillbaka det? Om jag vill det, så vill jag nog överdriva och ha i extensions...
2) Bilden är tagen knappt 2 månader efter att Maja föddes. Jag är ju fortfarande rund om magen, men ser väl annars ganska skaplig ut. Trots att Maja hade kolik... Ser inte så trött ut.
3) Tiden går ju hur fort som helst! Maja är ju 2 år och 4 månader nu...
4) Kanske jag ska göra montage som slutuppgift på min kurs?

landskapsbild

Det har tagit mig en hel vecka att ta mig igenom lektion 7 på kursen jag läser. Dels är den ganska lång, sen vill jag som vanligt göra varenda grej läraren visar (samtidigt som jag har rätt mycket på jobbet...). Det här momentet var verkligen jätteintressant och jag har lärt mig väldigt mycket. Jag hoppas bara att jag kommer komma ihåg allt... Har gjort flera övningar med landskaps- och makrobilder. Blev precis klar med en egen landskapsbild som jag faktiskt fotade på Kreta.

Få se nu vad jag gjorde: med hjälp av ett kylande fotofilter ändrade jag nyans på havet. Ändrade även nyans på himlen (o här använde jag Gradient Tool som verkligen är ett verktyg jag vill lära mig till fullo!) Ljusade upp byggnaderna med hjälp av curves, satte lite mer grönska i träden med hue/saturation. Förminskade, gjorde en svag s-kurva i curves för något mer kontrast och skärpte upp något och så var bilden klar! Tror jag fick med alla steg...

Nästa lektion handlar om svartvitt och den inkluderar även en inlämningsuppgift. Tror jag ska jobba med bilderna på Cassi och Maja som jag fotade idag då. Natti! Way past bed time...

innan-bilden nr 1, efter-bilden nr 2...

lördag 6 december 2008

mannen

Idag har vi fotat lite här hemma. Tog tre jättesköna bilder på bonusdottern och lilla Maja. Men de bilderna ska jag fixa med senare... Här är ett kort på Pierre så länge :).

torsdag 4 december 2008

kursen

Jobbar med kursen ikväll. Alla andra sover... Har gjort en snabbskiss med hjälp av Wacom-brädan. Min första bild "på fri hand"! Kan ju tillägga det självklara: övning ger färdighet...

tisdag 2 december 2008

scary-bilder

Nu har jag fixat och trixat med några bilder från i fredags då det var scary-fest!